Zoeken

Nieuws

Interview Peter Schreyer (President Design Kia)

Het potlood van designer Peter Schreyer ligt aan de basis van de designmetamorfose die Kia heeft ondergaan. Aanvankelijk oogden Kia-modellen veeleer anoniem maar op enkele jaren tijd werd het merk een referentie op vlak van design. Wij hadden een gesprek met de 63-jarige Duitser om meer te weten te komen over zijn carrière en zijn kijk op het vak van designer.

Na mijn studies aan het Royal College Of Art begon ik bij Audi in 1980. Ik doorliep verschillende functies binnen de VW groep en vanaf 2006 ging ik voor Kia werken, dat is inmiddels 10 jaar geleden!
Aanvankelijk werkte ik er aan de Audi 80, Avant en de cabrio. Voor die auto tekende ik ook het interieur. Dat interieur was mijn eerste belangrijke opdracht. Ik heb het interieur altijd een heel belangrijk onderdeel van een auto gevonden. Het was altijd mijn bedoeling om het interieur en het koetswerk goed te laten matchen. Enkel zo krijg je goed product dat overal dezelfde vormtaal spreekt. Ik ben niet voor een strikte scheiding van interieur en exterieur, ik wil ze altijd aan elkaar linken. Voor mij is het volledige plaatje belangrijk.

Is er een verschil tussen een volumemerk en een premiummerk?

Het is anders om voor een groot volumemerk te werken met een breed gamma dan voor een premiummerk met een veel beperkter maar meer gespecialiseerd gamma. Het verschil zit in de specialisatie. Bij Kia hebben we vooral de kwaliteit verbeterd en we zitten nu op het niveau van premiummerken. Ik wil elk project aanpakken alsof dit het belangrijkste project is dat we ooit hebben gedaan. Precies zo boek je vooruitgang. Het is niet dat we vandaag dit doen en morgen wel weer verder zien. Dat zou niet de juiste attitude zijn. Je moet elk project ernstig nemen, ongeacht het type auto. Die auto is voor mij op dat moment het belangrijkste project. Je moet er het beste van maken op een manier dat je trots kan zijn als je er mee gaat rijden. Je kiest geen werkgever omwille van het merkimago dat het vandaag heeft maar wel omwille van de uitdagingen die je ziet. Als designer is het wellicht een grotere uitdaging om voor een volumemerk te werken dan wanneer je voor een premiummerk werkt waar je altijd met droomproducten bezig bent. De grote stap die we bij Kia hebben gezet, was een enorme uitdaging maar vooral heel veel werk. Het was precies die uitdaging wat het interessant maakte. Als ik vandaag op een autosalon ben - en ik denk terug van waar Kia komt - dan zie ik vooral een breed gamma met een heel consequente vormtaal. Je herkent meteen de designtaal van het merk. Elk model op zich is een auto waarmee je wil rijden. Ik denk dat dit voor Kia een belangrijke realisatie is en dat geldt niet alleen voor het design.

Wat waren uw objectieven toen u voor Kia ging werken?

Ik wilde met Kia een stap vooruit zetten door producten te maken die je meteen als Kia herkent. We maken bovendien auto’s die over de hele wereld gesmaakt moeten worden want Kia is een groot bedrijf. We verkopen onze producten overal en moeten inspelen op de verschillende markten. Naast de Europese markt moet je ook aan de Amerikaanse, de Aziatische en de Chinese noden denken. Je moet auto’s bouwen die voldoen aan de eisen van al die consumenten. De Europese markt is op dat vlak altijd een uitdaging geweest. Ik ben van mening dat wat op de Europese markt werkt, overal werkt. Europa is de moeilijkste markt want hier zijn veel autoliefhebbers en de klanten zijn veeleisend.

Is de chief designer de belangrijkste man voor een automerk?

Bij een autoconstructeur zijn er een aantal cruciale functies. Sommige medewerkers weten veel over financiën, anderen over marketing, nog anderen kunnen motoren of remmen ontwikkelen. Maar er is niemand bij een constructeur die zoveel weet over alle onderdelen tegelijk als de designer. Je bent vanaf de eerste schets bij alles betrokken en maakt het hele proces van nabij mee. Daarom moet je wat weten over de productie, over elektronica, ergonomie en de positionering van de auto. Je mag ook het kostenplaatje niet uit het oog verliezen. Je moet continu overleggen met budgetbeheer, marketing en ingenieurs. Dat doe je de hele tijd vanaf de eerste schets tot op het ogenblik dat de auto op de markt komt.

Verschilt Europa van andere markten?

Ik geloof dat onze auto’s een Europese uitstraling hebben. Ik zei het al eerder, een product moet aanslaan op de Europese markt. Als het hier lukt, lukt het overal en dat geldt eens te meer voor het design want Europese auto’s en hun design zijn een benchmark voor de hele wereld. Door de manier waarop we werken, hebben we ook een sterke Europese invloed. Dat is voor een stuk omwille van mijn persoon want ik heb de Europese cultuur meegekregen. Je kan je eigen handschrift niet ontkennen. Omdat we een Koreaans bedrijf zijn, hebben we ook die genen in onze auto’s. Kia’s zijn dus niet enkel een Europese auto’s, het zijn wereldauto’s. Je voelt duidelijk alle roots, ook de Koreaanse. Er zijn heel wat interessante elementen in de Koreaanse cultuur, geschiedenis en kunst. Daar kunnen we zaken uit leren. Koreanen kunnen dingen heel snel doen maar zijn ook bijzonder precies. Tijdens mijn reizen naar Korea heb ik al veel bijgeleerd, het is geven en nemen. Precies die smeltkroes van culturen maakt ons design unieker dan dat van andere merken. Er is goed en slecht design. Ik vind het niet belangrijk om te stellen wat Europees is en wat niet. Het is moeilijk om uit te leggen. Wanneer deze vraag komt, gebruik ik meestal mijn iPhone en dan vraag ik: “Is het Amerikaanse of Europese vormtaal?”. Eigenlijk maakt het niet uit, het is gewoon goed design. Het wordt in China gemaakt en in Amerika getekend maar iedereen vindt het leuk. Europees of niet-Europees vind ik te stereotiep.

Wat verklaart Kia’s succes van de jongste jaren?

Sinds ik bij Kia startte, hebben we een hele weg afgelegd. We hebben onze eigen vormtaal ontwikkeld en die oogt architecturaal, zelfs technisch. Kia is een beetje rechtlijnig zoals een kristal terwijl Hyundai eerder vloeiend is zoals water. Het is een andere aanpak. We zijn ook vroeg gestart om onze auto’s een eigen gezicht te geven. Later zijn we dit de “tiger nose” gaan noemen. Je herkent een Kia meteen op de straat. Maakt niet uit of je nu in Amerika, China, Korea of hier bent. Je herkent een Kia onmiddellijk en dat is erg belangrijk voor mij en zo bouw je ook aan een merk. Zo oogt het hele gamma consistent omdat het er overal hetzelfde uitziet.

Het verhaal van de “tiger nose”.

De “tiger nose” was er al erg vroeg, vlak nadat ik startte bij Kia. Ik vond dat we een eigen gezicht nodig hadden om de auto’s te herkennen. Zo krijgen de auto’s en het merk een identiteit. We werkten toen aan de “Kee” conceptcar die in 2007 in Frankfurt werd getoond. We hadden heel veel energie gestoken in de snuit. Toen ik eraan werkte, moest ik wat bedenken dat meer was dan een badge. Het moest een herkenbare karaktertrek worden. Na lang proberen, kwam ik tot een vorm met grille waarbij twee horizontale lijnen in het midden naar elkaar toe liepen. Dit bepaalt het middelpunt van de auto en door de vorm kan je het logo er ook boven plaatsen. En toch blijft het sterke karakter behouden. Je kan het ook in alle richtingen groter of kleiner, smaller of hoger maken. Het valt ook perfect te combineren met andere koplampen, zolang het centrale punt maar behouden blijft. Want zo herken je de wagen als een Kia. Wat later moest ik naar Korea om het design voor te stellen. In plaats van de vormen met mijn handen uit te leggen, vergeleek ik het met de snuit van een tijger. De neus van de tijger is driedimensionaal en heeft een erg sterke uitdrukking. In Korea is een tijger erg cultureel geladen, het is ook een zeer sterk beest. Meestal zijn het marketinglui of journalisten die vragen hoe het design wordt genoemd. Hier lag de naam ‘tiger nose’ voor de hand.

Het verhaal achter het design van een auto.

Normaal gezien vertrekken we vanuit het type klanten die we willen benaderen. Wie gaat de auto kopen en voor welke markt is hij bedoeld? Voor we beginnen te schetsen, proberen we het terrein af te bakenen zodat we weten waar we naartoe willen. We spreken met de marketingmensen en kijken naar het gamma dat we al hebben. Pas dan zien we hoe een product in het gamma kan passen. Vanaf dan start de ontwerpfase. Zo heeft de designer vanaf het begin al een idee waar hij naar toe moet. Vervolgens starten we met het beproefde recept van schetsen en schaalmodellen. Tegenwoordig werken we ook vaak met elektronische systemen. We hebben uiteraard designers die traditionele schaalmodellen op schaal 1:4 maken met een soort klei. Ze kunnen daarbij makkelijk materiaal weghalen of toevoegen. Het leuke aan een maquette op schaal 1:1 is dat je er om heen kan lopen en ze vanuit elke hoek kan bekijken. Zo zie je meteen de zaken die je wil veranderen. Het is belangrijk dat een auto er langs alle kanten goed uitziet.

Wanneer is het design van een nieuw model klaar?

Het designproces heeft een aantal fases. Er is een eerste en een twee presentatie. Dan worden de lijnen van het model bepaald en is er een duidelijke richting. Bij de eerste presentatie wordt gekozen uit twee tot vier ontwerpen. Op een bepaald moment, ongeveer 1,5 jaar voor de productie is er de “designfreeze”. Vanaf dan kan je niets meer wijzigen, behalve de kleuren, de wielen of een heel klein detail. Op dat moment moet je stoppen want je moet ook de mallen kunnen ontwikkelen. De auto’s moeten ook getest kunnen worden en je hebt snel prototypes nodig. Enkel zo kan je de auto’s testen en kan je de productietools verfijnen. Er is ook erg veel afstelwerk aan de ophanging van de wagen. Als designer moet je dus veel vroeger klaar zijn en dat vergt veel discipline. Er zijn immers altijd nog zaken die je nog last minute wil verbeteren.

Wat vindt u van uw eigen werk?

Het is altijd interessant wanneer je een auto in het straatbeeld ziet want je moet er aan wennen. Ik leer ook uit mijn eigen auto’s als ik ze voor me zie rijden of wanneer ik ze zelf gebruik. Wij zien de auto’s vaak enkel in de designstudio of op een testcircuit. Als je de uiteindelijke wagen op straat ziet, is hij echt “geboren” en dan kan je niets meer aanpassen. Het is een heel leuke ervaring om de auto echt te leren kennen en er ook zelf mee te rijden. Ik vind het bovendien leerrijk om mensen in de gaten te houden wanneer ik voor een rood licht sta of wanneer ik iemand inhaal op de autosnelweg. Ik wil dan altijd weten wie er uiteindelijk met de auto rijdt.

 

Publicatiedatum: 25/08/2016
Auteur: Kia Motors Belux

Kia maakt gebruik van cookies op haar website voor het beheer van webstatistieken, sociale media en ter verbetering van de gebruiksvriendelijkheid. Door onze website te bezoeken of door op "Sluiten" te klikken geeft u toestemming om cookies te gebruiken. Indien u meer informatie wenst over het gebruik van cookies, lees dan ons cookiebeleid.

Geen cookie modus | Meer lezen