Zoeken

Nieuws

Kia onthult Optima Plug-in Hybrid, de volgende stap in zijn 'groene' revolutie

 • Europees debuut op Internationaal Autosalon van Genève volgende maand
 • Zuiver elektrisch rijbereik van 44 kilometer en CO2-uitstoot van 49 g/km
 • Grote batterijen en 2,0-liter GDI-motor
 • Visuele wijzigingen komen stroomlijnprestaties ten goede
 • Nieuw infotainmentsysteem met Android Auto™ en Apple CarPlay™
 • Geavanceerde energiebesparende ingrepen maximaliseren elektrisch rijbereik en efficiëntie
 • Ultrasterk koetswerk en actieve rijhulpsystemen
 • Scherp rijgedrag en optionele elektronische ophanging

Frankfurt, 17 februari 2016 – De volledig nieuwe Optima Plug-in Hybrid, de allereerste oplaadbare hybridewagen van Kia, beleeft volgende maand zijn Europese première op het Autosalon van Genève en komt in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt. De innovatieve nieuwe plug-in hybride wordt een belangrijke aanvulling op het Optima-gamma van Kia voor het D-segment en ook op het groeiende portfolio van emissiearme modellen.

De volledig nieuwe Optima Plug-in Hybrid biedt een grotere batterijcapaciteit en een groter zuiver elektrisch rijbereik dan eerdere hybrideversies van de Optima, zodat bestuurders tot 44 kilometer in de emissievrije elektrische modus kunnen rijden alvorens de zuinige, rechtstreeks ingespoten 2,0-liter GDI-benzinemotor (directe benzine-injectie) de aandrijving moet overnemen. De CO2-uitstoot van nauwelijks 49 g/km over de gemengde NEDC-cyclus (New European Driving Cycle) garandeert zowel particuliere kopers als fleetklanten een lage totale gebruikskost.

Michael Cole, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe, geeft tekst en uitleg: "De Europese hybrideverkoop is de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld en zal tegen 2020 naar schatting goed zijn voor 700.000 nieuw verkochte wagens. Met de Optima Plug-in Hybrid heeft Kia de ideale auto om in te spelen op de groeiende vraag naar emissiearme auto's en kunnen we onze doelstelling realiseren om de totale uitstoot van ons gamma tegen 2020 met 25 procent te verlagen in vergelijking met het niveau van 2014."

En hij voegt eraan toe: "Onze geavanceerde nieuwe oplaadbare hybrideaandrijving maakt van de Optima een bijzonder aantrekkelijk aanbod voor particulieren en fleetklanten. Hij verenigt een aantrekkelijk design en fantastische rijervaring met lage gebruikskosten en een minimale milieu-impact."

De vorige generatie van de Kia Optima wordt sinds zijn wereldwijde lancering in 2010 algemeen beschouwd als de grondlegger van de designtransformatie bij Kia. De volledig nieuwe Optima belichaamt de volgende stap in die transformatie en het nieuwe oplaadbare hybridemodel kreeg nog een aantal visuele verbeteringen. Die wijzigingen onderscheiden het model van de andere Optima-modellen met een conventionele interne verbrandingsmotor en verlagen bovendien de luchtweerstand.

De volledig nieuwe Optima Plug-in Hybrid wordt uitgerust met een reeks intuïtieve rijhulptechnologieën die de veiligheid maximaliseren en verder bijdragen tot de efficiënte motorprestaties.

Zuiver elektrisch rijbereik van 44 kilometer en een CO2-uitstoot van 49 g/km
De Optima Plug-in Hybrid wordt aangedreven door een lithium-polymeerbatterij van 9,8 kWh en een 50 kW sterke elektromotor, waardoor hij tot 44 kilometer zuiver elektrisch kan rijden bij snelheden tot 120 km/u. Dat geeft de Optima Plug-in Hybrid een plaats bij de marktleiders in het D-segment wat zuiver elektrisch rijbereik betreft.

De innovatieve krachtbron is opgebouwd rond de zuinige 2,0-liter GDI-benzinemotor van Kia, een viercilinder uit het ‘Nu’-gamma, die op zijn eentje 156 pk en 189 Nm levert. Die verbrandingsmotor wordt gekoppeld aan een elektromotor waardoor hij als generator kan fungeren om de batterij weer op te laden wanneer ze leeg is. Het gecombineerde vermogen bedraagt 205 pk bij 6.000 t/min en de elektromotor draagt bij tot een onmiddellijke motorrespons op de gasinput van de bestuurder. Dankzij de kracht van de bijkomende elektromotor levert de Optima Plug-in Hybrid een hoog koppel (376 Nm) vanaf nauwelijks 2.300 t/min.

Het vermogen wordt naar de wielen overgebracht door een vloeiend schakelende zestrapsautomaat. De op de transmissie gemonteerde elektromotor van 50 kW vervangt de traditionele koppelomvormer voor de aandrijving van de Optima Plug-in Hybrid.

Zijn hypergeavanceerde batterijsysteem omvat een lithium-ionpolymeerbatterij van 9,8 kW, die ruwweg 60 procent meer energie levert dan de batterij van de vorige Optima Hybrid. De eenvoud van het systeem draagt bij tot de compacte lay-out ter hoogte van de vooras en een eenvoudige energieoverdracht van de elektro- en benzinemotor naar de aangedreven voorwielen. Zo gaat er slechts een minimum aan energie verloren bij de overdracht en omvorming.

De Optima Plug-in Hybrid laat de uiterst efficiënte elektromotor en benzinemotor naadloos samenwerken voor een consistent hoog prestatieniveau. Hij sprint in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u, 0,6 seconden sneller dan het parallelle hybridesysteem van de vorige Optima Hybrid.

Kia verwacht dat de Optima Plug-in Hybrid zijn CO2-uitstoot zal beperken tot 49 g/km over de gemengde NEDC-cyclus (New European Driving Cycle) en dat hij in 2,5 uur kan worden opgeladen aan een laadstation van 15 ampère of in vijf uur aan een standaard stopcontact van 220 volt.

Hoewel de grote batterij achter de achterbank en in de ruimte voor het reservewiel heel wat plaats in beslag neemt, is de Optima Plug-in Hybrid zo ingedeeld dat er nog 307 liter kofferruimte over blijft. Ook behoudt de Optima Plug-in Hybrid zijn in twee delen (60:40) neerklapbare achterbank om de functionaliteit te maximaliseren. Door de montage van de oplaadbare hybrideaandrijving moesten de ingenieurs de brandstoftank echter verkleinen in vergelijking met die van de vorige Optima Hybrid: het volume daalde van 65 naar 55 liter, maar laat nog steeds een rijbereik tot 970 kilometer toe (gecombineerde cyclus) met een enkele tankbeurt.

Onmiddellijk herkenbaar door de esthetische en aerodynamische verbeteringen
In profiel is de Optima Plug-in Hybrid onmiddellijk herkenbaar als een Kia en een lid van de Optima-familie, al introduceert hij een aantal verbeteringen die zijn stroomlijn verder verbeteren. Wanneer de volledig nieuwe actieve luchtflap in de grille actief is, wordt de luchtweerstandscoëfficiënt verlaagd tot nauwelijks 0,24 Cd (0,27 Cd voor de Optima berline). De opnieuw geprofileerde voor- en achterbumpers garanderen een efficiëntere luchtstroom over het koetswerk, dankzij het aerodynamischere design.

Voorts onderscheidt de Optima Plug-in Hybrid zich door zijn speciale chroomaccenten met helderblauwe metaalafwerking op de achterbumper, de rand rond de grille en de wielkasten, alsook door de speciale 'EcoPlugin'-logo's. De laadpoort werd geïntegreerd in de voorvleugel aan bestuurderszijde.

Binnenin kan de Optima Plug-in Hybrid rekenen op een aantal verbeteringen die het innovatieve karakter van de auto en zijn aandrijving kracht bijzetten. Het nieuwe instrumentenbord geeft belangrijke informatie over de hybrideaandrijving weer (zoals de laadstatus van de batterij), evenals details over de rijstijl en mogelijke verbeterpunten.

Nieuw infotainmentsysteem met aanraakscherm, Android Auto™ en Apple CarPlay™
De Optima Plug-in Hybrid is uitgerust met het jongste AVN-systeem van Kia (audio, video en navigatie) met 8"-aanraakscherm. De digitale DAB-radio, die in verscheidene Europese landen beschikbaar is, wordt ten volle ondersteund door het AVN-systeem van Kia. Nieuw voor de Optima Plug-in Hybrid is dat het AVN-systeem ook een aantal menu's bevat om het resterende elektrische rijbereik weer te geven en laadstations in de buurt op te zoeken.

De Optima Plug-in Hybrid wordt bovendien een van de eerste Kia-modellen met Android Auto™, ontworpen om samen te werken met Android-telefoons (besturingssysteem 5.0 Lollipop of hoger), en Apple CarPlay™ voor de iPhone 5 en nieuwer. Beide systemen werken met een spraakbediening en zorgen ervoor dat de bestuurder zijn handen op het stuur en zijn blik op de weg kan houden.

Android Auto™, dat van bij de lancering beschikbaar wordt, maakt verbinding met de telefoon van de gebruiker en geeft hem via het infotainmentsysteem van de wagen toegang tot apps en functies van de smartphone, zoals Google Maps-navigatie, handenvrije oproepen en tekst- en spraakherkenning. Met Android Auto™ kunnen gebruikers ook muziek streamen vanaf Google Play Music.

Apple CarPlay™ – tegen eind 2016 verkrijgbaar op de Optima Plug-in Hybrid – zal een volledige spraakbediening met Siri mogelijk maken voor diverse functies en apps, waaronder navigatie via Apple-kaarten, oproepen en het dicteren van tekst. Apple CarPlay™ ondersteunt ook andere audio-apps, zoals muziekstreaming en audioboeken die de inzittenden op hun iPhone hebben gedownload.

Het AVN-systeem omvat tevens het volledige pakket van Kia Connected Services, met up-to-date, bestuurdergerichte informatie. De brede waaier aan connectiviteitsvoorzieningen, aangeboden door technologiebedrijf TomTom, omvat live verkeersupdates, waarschuwingen voor flitscontroles, lokale opzoekingen en weersvoorspellingen. In Europa zal het systeem tot zeven jaar na de aankoop van de Optima Plug-in Hybrid gratis beschikbaar zijn.

Het infotainmentsysteem met aanraakscherm wordt standaard aan een audiosysteem met zes luidsprekers gekoppeld, maar muziekliefhebbers kunnen ook opteren voor het 590 watt sterke QuantumLogic™ Premium Sound System van Harman Kardon, goed voor tien luidsprekers, een externe versterker, de Clari-Fi-technologie om gecomprimeerde mp3-bestanden te herstellen en de geavanceerde QuantumLogic-surroundtechnologie van Harman Kardon.

De Optima Plug-in Hybrid kan worden uitgerust met een nieuwe draadloze lader voor mobiele toestellen onderaan de middenconsole. Dankzij deze draadloze lader met een vermogen van 5 watt kunnen gebruikers hun telefoon draadloos opladen tijdens het rijden. Het oplaadsysteem met 'foreign object detection' wordt geactiveerd wanneer een compatibel apparaat op het pad wordt geplaatst en waarschuwt bestuurders wanneer er bij het uitstappen nog een telefoon op de lader ligt. Het systeem geeft de laadtoestand van de telefoon weer op het instrumentenbord en is uitgerust met een beveiliging om oververhitting te voorkomen.

Intelligente energiebesparings- en energierecuperatietechnologieën voor een efficiënt batterijgebruik
De volledig nieuwe Optima Plug-in Hybrid is uitgerust met diverse innovaties die de efficiëntie van het batterijpack verhogen, de energierecuperatie optimaliseren en de bestuurder ondersteunen.

De bestuurder krijgt de keuze tussen twee elektrische aandrijfmodi met een specifieke schakelaar op het dashboard: ‘HEV’ (Hybrid Electric Vehicle) en ‘Charge Mode’. De HEV-modus geeft voorrang aan het gebruik van de 'full hybrid'-aandrijving en laat de auto zuiver elektrisch rijden zolang de batterij dat toelaat. Deze modus maakt ook de regeneratie van de batterij mogelijk om zo efficiënt mogelijk te kunnen rijden. In de Charge-modus kan de oplaadbare hybrideaandrijving het gebruik van de batterij, de elektromotor en de verbrandingsmotor regelen met het oog op naadloze overgangen tussen de elektro- en benzinemotor terwijl de benzinemotor een groter deel van de aandrijving voor zijn rekening neemt.

De Optima Plug-in Hybrid is uitgerust met twee belangrijke technologieën om de batterij te sparen en bij te laden: het regeneratieve remsysteem en de nieuwe freewheelfunctie CGC (Coasting Guide Control). De Optima Plug-in Hybrid beschikt ook over een geavanceerd verwarmings-, verluchtings- en aircosysteem (HVAC) met een functie die de verluchting beperkt tot de bestuurdersplaats om energie te besparen.

Het regeneratieve remsysteem van Kia (dat reeds aan zijn derde generatie toe is in de Optima Plug-in Hybrid) werd boven de achteras gemonteerd en stelt de auto in staat om op doeltreffende wijze kinetische energie te recupereren bij het freewheelen of remmen. Het nieuwe systeem werd verbeterd ten opzichte van dat in vorige versies van de Optima Hybrid en kan 11 procent meer energie recupereren door de batterij op te laden wanneer mogelijk om zo de emissies te beperken en vaker in de hybridemodus te rijden.

Coasting Guide Control (CGC) is rechtstreeks gekoppeld aan het navigatiesysteem van de Optima en helpt de auto om te anticiperen op de wegomstandigheden om het energieverbruik te drukken en de mogelijkheden tot energierecuperatie te identificeren. Zo kan het meer energie recupereren door te freewheelen. CGC informeert bestuurders over het beste moment om het gaspedaal los te laten en uit te rollen naar een kruispunt, zodat de batterij energie kan recupereren en de bestuurder later kan remmen. Wanneer de verkeersomstandigheden het toelaten kan hij zijn elan meer aanhouden en moet hij minder vaak stoppen op een kruispunt, waardoor er ook minder brandstof verloren gaat door acceleraties vanuit stilstand. CGC werkt bij snelheden tussen 60 en 160 km/u en op voorwaarde dat er een bestemming is ingesteld in het navigatiesysteem. Het laat de bestuurder via een klein pictogram op het instrumentenbord weten wanneer hij kan freewheelen (coasting).

De Optima Plug-in Hybrid is uitgerust met het geavanceerde HVAC-systeem van Kia met een functie die de ventilatie beperkt tot de bestuurdersplaats. Die individuele ventilatie verlucht en verwarmt de bestuurder terwijl ze in andere zones van de auto volledig wordt uitgeschakeld. Het werkingsprincipe verschilt daarmee van dat van andere systemen, die bij het sluiten van een ventilatierooster gewoon meer warme of koude lucht afgeven via de andere roosters terwijl het energieverbruik hetzelfde blijft.

Ultrasterk koetswerk en actieve rijhulpsystemen
Het lichte en erg sterke koetswerk van de Optima Plug-in Hybrid staat samen met de uitgebreide actieve en passieve veiligheidsuitrusting garant voor een hoog veiligheidsniveau. De auto behaalde dan ook de maximale vijfsterrenscore van Euro NCAP.

Het koetswerk van de Optima Plug-in Hybrid plukt de vruchten van een doorgedreven gebruik van geavanceerd hoogwaardig staal (AHSS), dat 51 procent van het koetswerk uitmaakt. AHSS werd onder meer gebruikt om de A- en B-stijlen, de zijdrempels, het dak, de bodemplaat en de voorste wielkasten te versterken.

Binnenin het sterke koetswerk wordt de passieve veiligheid standaard verzekerd door frontale en laterale airbags voor bestuurder en passagier, een knieairbag voor de bestuurder en twee gordijnairbags over de hele lengte van het interieur.

Kia verwacht dat de Optima Plug-in Hybrid uitstekend zal blijven presteren in de alsmaar belangrijkere categorie ‘Safety Assist’ van Euro NCAP dankzij een hele reeks actieve veiligheidssystemen die ongevallen voorkomen of de effecten ervan beperken.

De wagen is standaard uitgerust met het Vehicle Stability Management (VSM) van Kia. Dit systeem verzekert de stabiliteit door bij gripverlies in te grijpen met het Electronic Stability Control-systeem (ESC) en met de elektrische stuurbekrachtiging.

De Optima Plug-in Hybrid is naargelang de markt beschikbaar met een breed gamma aan optionele actieve veiligheidstechnologieën. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Advanced Smart Cruise Control (SCC): past de snelheid van de Optima automatisch aan om een veilige afstand aan te houden ten opzichte van voorliggers.
 • Autonomous Emergency Braking (AEB)*: gebruikt een radardetectiesysteem op lange afstand om mogelijke aanrijdingen met andere voertuigen of voetgangers te detecteren en de auto tot stilstand te brengen.
 • Lane Keeping Assist System (LKAS): detecteert de positie van de Optima ten opzichte van de rijstrookmarkeringen en voert automatisch correcties uit wanneer het systeem merkt dat de auto de rijstrook verlaat zonder dat de richtingaanwijzers gebruikt worden.
 • High Beam Assist (HBA): past het bereik van de grootlichten automatisch aan andere voertuigen en aan de wegomstandigheden aan.
 • Speed Limit Information Function (SLIF): geeft de toegestane maximumsnelheid weer op het instrumentenpaneel. Het systeem gebruikt hiervoor camera's die verkeersborden detecteren.
 • Blind Spot Detection (BSD): toont een visueel waarschuwingssignaal in de buitenspiegel wanneer er zich een voertuig in de dode hoek van de bestuurder bevindt.
 • Rear Cross Traffic Alert (RCTA): waarschuwt de bestuurder voor andere voertuigen die zich tijdens het achteruitrijden op parkings achter de Optima bevinden.

 

Het AEB-systeem van de Optima Plug-in Hybrid is uniek in zijn segment in Europa. Het beschikt niet alleen over een korteafstandsradar, maar ook over een langeafstandsradar die auto's en voetgangers kan detecteren tegen een snelheid die heel wat hoger ligt dan bij veel concurrenten.

De korteafstandsradar ‘City’ helpt bij snelheden lager dan 50 km/u frontale aanrijdingen te voorkomen of de effecten ervan te beperken, terwijl de langeafstandsradar ‘Urban’ obstakels detecteert en hierop reageert bij snelheden tussen 30 en 80 km/u. De voetgangersdetectiefunctie van het AEB-systeem is ontworpen om voetgangers te identificeren bij snelheden van max. 60 km/u en het risico op een aanrijding te verkleinen.

* Het Autonomous Emergency Braking System (AEBS) is een assistentiesysteem en ontslaat de bestuurder niet van zijn/haar verantwoordelijkheid om het voertuig op elk moment op een veilige manier te besturen. De bestuurder moet nog altijd zijn/haar rijgedrag aanpassen aan zijn/haar persoonlijk rijvermogen, de wettelijke vereisten en de algemene weg- en verkeersomstandigheden. Het AEB-systeem is niet bedoeld om het voertuig zelfstandig te besturen. Gelieve de gebruikershandleiding te raadplegen indien u hier meer informatie over wenst.

Scherp rijgedrag en optionele elektronische ophanging
Met zijn lichte en stijve chassis is de ophanging van de Optima Plug-in Hybrid goed uitgerust om trillingen en schokken door slechte wegdekken op te vangen terwijl de fijn afgestelde, volledig onafhankelijke ophanging een levendig rijgedrag aan een hoger rijcomfort paart dan bij de vorige Optima Hybrid.

De Optima Plug-in Hybrid neemt de ophangingshardware over van de klassieke Optima berline met verbrandingsmotor om een hoog rijcomfort en meeslepend rijgedrag te verzekeren. Wel werd de afstelling van de veren, schokdempers en uitlijning aangepast voor het hybridemodel om het bijkomende gewicht van de aandrijving te compenseren.

De Optima Plug-in Hybrid is uitgerust met de stuurbekrachtiging van Kia die op het stuurwiel werd gemonteerd (C-MDPS) voor een voorspelbare en lineaire respons op de bestuurdersinput. Het hybridemodel kreeg ook grotere schijfremmen achteraan in vergelijking met de klassiek aangedreven Optima-versies (diameter van 300 mm tegenover 262 mm) om ervoor te zorgen dat de remprestaties niet worden aangetast door het meergewicht van de hybrideaandrijving.

Kia Optima Plug-in Hybrid verkrijgbaar vanaf vierde kwartaal van 2016
De splinternieuwe Kia Optima Plug-in Hybrid wordt in het vierde kwartaal van 2016 verkrijgbaar bij Kia-verdelers in heel Europa en geniet de standaard Kia-waarborg van 7 jaar en 150.000 kilometer. Europese versies van de Optima Plug-in Hybrid zullen worden gebouwd in de Kia-fabriek van Hwasung, Korea.

DOWNLOAD DE TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN DE KIA OPTIMA PLUG-IN HYBRID


 

Publicatiedatum: 17/02/2016
Auteur: Kia Motors Belux

Kia maakt gebruik van cookies op haar website voor het beheer van webstatistieken, sociale media en ter verbetering van de gebruiksvriendelijkheid. Door onze website te bezoeken of door op "Sluiten" te klikken geeft u toestemming om cookies te gebruiken. Indien u meer informatie wenst over het gebruik van cookies, lees dan ons cookiebeleid.

Geen cookie modus | Meer lezen