Zoeken

Nieuws

Stijl en ruimte staan centraal bij de volledig nieuwe Kia Optima Sportswagon, die zijn wereldwijde debuut beleeft op het Autosalon van Genève

 • De allereerste break van Kia voor het D-segment maakt zijn opwachting op het Autosalon van Genève 2016
 • Design geïnspireerd op de Kia SPORTSPACE concept uit 2015
 • 553 liter bagageruimte en veelzijdige, in drie delen neerklapbare achterbank (40:20:40)
 • Ultrasterk koetswerk en intuïtieve technologieën komen veiligheid ten goede
 • Nieuw infotainmentsysteem met Android Auto™ en Apple CarPlay™
 • Soepel comfort en alert rijgedrag, met optionele elektronische ophanging
 • Keuze tussen benzine- en dieselmotoren en geavanceerde zeventrapstransmissie met dubbele koppeling

Frankfurt, 17 februari 2016 – De volledig nieuwe Kia Optima Sportswagon, de allereerste break van Kia voor het D-segment, beleeft op 1 maart zijn wereldwijde debuut op het 86e Internationale Autosalon van Genève 2016.

De Optima Sportswagon is geïnspireerd op de SPORTSPACE concept die voor het eerst werd voorgesteld op het Autosalon van Genève 2015. Hij neemt het opvallende koetswerkdesign en het hoogwaardige interieur van de Optima berline 2016 over en voegt er de functionaliteit en aantrekkingskracht van een break aan toe.

Michael Cole, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe, geeft tekst en uitleg: "De Optima is wereldwijd een uithangbord geworden voor Kia en wordt algemeen beschouwd als het model dat de designtransformatie van Kia op gang bracht. De SPORTSPACE concept uit 2015 gaf duidelijk aan welke richting we met de Optima uit wilden. De Sportswagon geeft de erg goed onthaalde berline nog een extra dimensie van stijl en functionaliteit."

Nog volgens Cole: "De Optima is een belangrijk model voor Kia in Europa en zal onze aanwezigheid in dit cruciale segment nog versterken. In Europa nemen breaks twee derde van de verkoop in het D-segment voor hun rekening en in de fleetsector is dat zelfs drie vierde. De Optima Sportswagon zal dan ook een doorslaggevende rol spelen in het aantrekken van nieuwe particuliere en bedrijfsklanten voor het merk. Dit is een belangrijk veroveringsproduct voor Kia."

De Optima Sportswagon wordt verkrijgbaar met diverse efficiënte en responsieve benzine- en dieselmotoren, waaronder een extra krachtig GT-model. Hij is bovendien uitgerust met diverse innovatieve veiligheids- en infotainmentsystemen die de bescherming, het comfort en het rijplezier naar ongekende hoogten tillen.

De Optima Sportswagon wordt in het vierde kwartaal van 2016 gelanceerd in heel Europa.

De volledig nieuwe Optima Sportswagon: de eerste break van Kia voor het D-segment
Met de Optima Sportswagon, die zich inspireert op de Kia SPORTSPACE concept die in 2015 werd voorgesteld op het Autosalon van Genève, wil Kia voet aan wal krijgen in het segment van de grote breaks. Hij toont zich niet alleen bijzonder praktisch voor dagelijks gebruik, maar zal met zijn gestrekte, atletische en dynamische profiel ook bij de meest stijlvolle wagens van zijn klasse horen. De Sportswagon is even breed (1.860 mm) en lang (4.855 mm) als de berline, maar werd 5 mm hoger (1.470 mm) om plaats te bieden aan de grotere koffer.

De nieuwe Optima Sportswagon meet zich dezelfde scherpe lijnen en vloeiende oppervlakken aan als de recentste Kia-modellen. Terwijl de neus van de auto identiek is aan die van de Optima berline, lopen zijn krachtige, oplopende schouderlijn en zacht aflopende daklijn verder door om zijn opvallende breakvorm te creëren.

De achteroverhang geeft de achterkant meer volume, al wordt die extra massa op elegante wijze verhuld door de schuine achterruit en de spits toelopende daklijn. Daardoor oogt de Sportswagon erg atletisch in dit doorgaans conservatieve segment.

De led-achterlichten lopen door op de flanken van het koetswerk. De achterbumper omvat een enkele ovale uitlaat en een geïntegreerde diffuser voor een sportieve toets.

De Optima Sportswagon wordt in Europa verkrijgbaar in negen koetswerkkleuren en met diverse lichtmetalen velgen met een diameter van 16 tot 18 duim.

Hoogwaardig interieur met Android Auto™ en Apple CarPlay™
De volledig nieuwe Kia Optima Sportswagon kan schermen met een kwalitatief, bestuurdergericht interieur met tal van voorzieningen en technologieën die doorgaans worden geassocieerd met auto's uit een hogere klasse.

Het brede dashboard met een uitgesproken horizontale look draagt bij tot de indruk van ruimte en moderniteit en neemt de kwalitatieve materialen en designtrekken van het berline-interieur over. Voor een kwalitatieve sfeer werd het interieur grotendeels afgewerkt met zacht aanvoelende materialen, stof en leder in natuurlijke kleuren en smaakvolle metaalaccenten. De doorgedreven geluidsdemping vermindert vermoeidheid bij de bestuurder op lange ritten en op slecht wegdek.
De nieuwe Sportswagon is naar keuze verkrijgbaar met een één- of tweekleurig interieur, respectievelijk zwart en zwart met steenbeige of donkergrijs met lichtgrijs, uitgevoerd in stof of leder. De middenconsole is afgewerkt in glanzend zwart en chroom.

De technologieën die de Optima berline tot een van de meest innovatieve auto's in het D-segment hebben gemaakt, komen nu ook terug in de Optima Sportswagon: diverse interieurtechnologieën verhogen de functionaliteit, het comfort en het gebruiksgemak.

De Optima Sportswagon is uitgerust met het nieuwste AVN-systeem van Kia (audio, video en navigatie), naar keuze verkrijgbaar met een 7"-scherm of 8"-scherm (enkel in combinatie met het satellietnavigatiesysteem). De digitale DAB-radio, die in verscheidene Europese markten verkrijgbaar is, wordt ten volle ondersteund door het AVN-systeem van Kia.

De Optima Sportswagon wordt bovendien een van de eerste Kia-modellen met Android Auto™, ontworpen om samen te werken met Android-telefoons (besturingssysteem 5.0 Lollipop of hoger), en Apple CarPlay™ voor de iPhone 5 en nieuwer. Beide systemen werken met een spraakbediening en zorgen ervoor dat de bestuurder zijn handen op het stuur en zijn blik op de weg kan houden.

Android Auto™, dat van bij de lancering beschikbaar wordt, maakt verbinding met de telefoon van de gebruiker en geeft hem via het infotainmentsysteem van de wagen toegang tot apps en functies van de smartphone, zoals Google Maps-navigatie, handenvrije oproepen en tekst- en spraakherkenning. Met Android Auto™ kunnen gebruikers ook muziek streamen vanaf Google Play Music.

Apple CarPlay™ – tegen eind 2016 verkrijgbaar op de Sportswagon – zal een volledige spraakbediening met Siri mogelijk maken voor diverse functies en apps, waaronder navigatie via Apple-kaarten, oproepen en het dicteren van tekst. Apple CarPlay™ ondersteunt ook andere audio-apps, zoals muziekstreaming en audioboeken die de inzittenden op hun iPhone hebben gedownload.

Het AVN-systeem omvat tevens het volledige pakket van Kia Connected Services, met up-to-date, bestuurdergerichte informatie. De brede waaier aan connectiviteitsvoorzieningen, aangeboden door technologiebedrijf TomTom, omvat live verkeersupdates, waarschuwingen voor flitscontroles, lokale opzoekingen en weersvoorspellingen. In Europa zal het systeem tot zeven jaar na de aankoop van de Optima Sportswagon gratis beschikbaar zijn.

Het infotainmentsysteem met aanraakscherm wordt standaard aan een audiosysteem met zes luidsprekers gekoppeld, maar muziekliefhebbers kunnen ook opteren voor het 590 watt sterke Premium Sound System van Harman Kardon, goed voor acht luidsprekers, een externe versterker en subwoofer, en de Clari-Fi-technologie om gecomprimeerde mp3-bestanden te herstellen.

De Optima Sportswagon kan worden uitgerust met een nieuwe draadloze lader voor mobiele toestellen onderaan de middenconsole. Dankzij deze draadloze lader met een vermogen van 5 watt kunnen gebruikers hun telefoon draadloos opladen tijdens het rijden. Het oplaadsysteem met 'foreign object detection' wordt geactiveerd wanneer een compatibel apparaat op het pad wordt geplaatst en waarschuwt bestuurders wanneer er bij het uitstappen nog een telefoon op de lader ligt. Het systeem geeft de laadtoestand van de telefoon weer op het instrumentenbord en is uitgerust met een beveiliging om oververhitting te voorkomen.

Afhankelijk van het uitrustingsniveau is de Optima Sportswagon ook voorzien van twee USB-oplaadpunten, een vooraan en een achteraan, waar passagiers mobiele apparaten kunnen opladen.

Naargelang de markt zal de wagen ook verkrijgbaar zijn met de volgende opties: 360-graden Around View Monitor, met vier camera's die de bestuurder bijstaan tijdens het parkeren door een beeld van de Optima Sportswagon vanuit vogelperspectief weer te geven op het aanraakscherm; Smart Parking Assist System (SPAS), dat de auto automatisch dwars of parallel parkeert en de bestuurder helpt veilig een parkeerplaats te verlaten; en Dynamic Bending Headlamps: koplampen die de lijn van het stuurwiel volgen voor een betere zichtbaarheid en meer veiligheid in het donker.

Veelzijdigheid en een bagageruimte van 553 liter
De volledig nieuwe Optima Sportswagon is de meest praktische Optima ooit, met een royale bagageruimte en tal van innovatieve en nuttige voorzieningen die de opbergruimte optimaal benutten.

De bijkomende bagageruimte, die de Optima Sportswagon dankt aan zijn breakkoetswerk, maakt hem tot een van de meest praktische auto's in zijn klasse, met maar liefst 553 liter (VDA) bagagevolume achter de tweede zetelrij. Dat is 48 liter meer dan de Optima berline.

Een aantal uiterst ergonomische voorzieningen in de koffer maken de auto praktischer dan heel wat andere breaks uit het D-segment. Voorbeelden daarvan zijn het in de achterkant van de zetels geïntegreerde veiligheidsnet en de uitklapbare bagagerails om individuele items vast te maken die anders over de koffervloer zouden glijden of rollen. Een lage, vlakke kofferlip en een intelligente achterklep (Smart Power Tailgate), die automatisch opengaat wanneer de intelligente sleutel van de Optima zich in de buurt van de achterklep bevindt, stelt eigenaars in staat om zware voorwerpen gemakkelijk in te laden.

De uiterst veelzijdige achterbank in drie delen (40:20:40) is standaard voorzien en stelt eigenaars in staat om lange buitenuitrusting zoals ski's en snowboards door de centrale zetel te schuiven terwijl de twee achterpassagiers nog steeds comfortabel kunnen zitten.

Ultrasterk koetswerk met actieve veiligheidstechnologieën
De nieuwe Sportswagon biedt een hoog veiligheidsniveau dankzij zijn lichte en ultrasterke koetswerk en zijn uitgebreide passieve en actieve veiligheidsuitrusting. Een vijfsterrenscore in de Euro NCAP-crashtests stond gedurende de hele ontwikkeling bovenaan het prioriteitenlijstje. De Optima berline behaalde onlangs de maximale score van vijf sterren bij de crashtests van de onafhankelijke veiligheidsorganisatie.

Het koetswerk van de Optima Sportswagon plukt de vruchten van een doorgedreven gebruik van geavanceerd hoogwaardig staal (AHSS), dat 51 procent van het koetswerk uitmaakt. AHSS werd onder meer gebruikt om de A- en B-stijlen, de zijdrempels en de voorste en achterste wielkasten te versterken. Ook werd er heel wat aandacht besteed aan het dak, de C-stijlen en het achterschutbord, dat werd aangepast bij de overgang van berline naar break.

Binnenin het sterke koetswerk wordt de passieve veiligheid standaard verzekerd door frontale en laterale airbags voor bestuurder en passagier, een knieairbag voor de bestuurder en twee gordijnairbags over de hele lengte van het interieur.

Kia verwacht dat de Optima Sportswagon uitstekend zal presteren in de alsmaar belangrijkere categorie ‘Safety Assist’ van Euro NCAP dankzij een hele reeks nieuwe actieve veiligheidssystemen die ongevallen voorkomen of de effecten ervan beperken.

De wagen is standaard uitgerust met het Vehicle Stability Management (VSM) van Kia. Dit systeem verzekert de stabiliteit door bij gripverlies in te grijpen met het Electronic Stability Control-systeem (ESC) en met de elektrische stuurbekrachtiging.

De Optima Sportswagon is beschikbaar met een breed gamma optionele actieve beveiligingstechnologieën, naargelang de markt. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Advanced Smart Cruise Control (SCC): past de snelheid van de Optima automatisch aan om een veilige afstand aan te houden ten opzichte van voorliggers.
 • Autonomous Emergency Braking (AEB)*: gebruikt een radardetectiesysteem op lange afstand om mogelijke aanrijdingen met andere voertuigen of voetgangers te detecteren en de auto tot stilstand te brengen.
 • Lane Keeping Assist System (LKAS): detecteert de positie van de Optima ten opzichte van de rijstrookmarkeringen en voert automatisch correcties uit wanneer het systeem merkt dat de auto de rijstrook verlaat zonder dat de richtingaanwijzers gebruikt worden.
 • High Beam Assist (HBA): past het bereik van de grootlichten automatisch aan andere voertuigen en aan de wegomstandigheden aan.
 • Speed Limit Information Function (SLIF): geeft de toegestane maximumsnelheid weer op het instrumentenpaneel. Het systeem gebruikt hiervoor camera's die verkeersborden detecteren.
 • Blind Spot Detection (BSD): toont een visueel waarschuwingssignaal in de buitenspiegel wanneer er zich een voertuig in de dode hoek van de bestuurder bevindt.
 • Rear Cross Traffic Alert (RCTA): waarschuwt de bestuurder voor andere voertuigen die zich tijdens het achteruitrijden op parkings achter de Optima bevinden.

 

Het AEB-systeem van de Optima Sportswagon is uniek in zijn segment in Europa. Het beschikt niet alleen over een korte-afstandsradar, maar ook over een lange-afstandseenheid die auto's en voetgangers kan detecteren tegen een snelheid die veel hoger ligt dan bij veel concurrenten.
De korte-afstandsradar ‘City’ helpt bij snelheden lager dan 50 km/u frontale aanrijdingen te voorkomen of de effecten ervan te beperken, terwijl de lange-afstandsradar ‘Urban’ obstakels detecteert en hierop reageert bij snelheden tussen 30 en 80 km/u. De voetgangersdetectiefunctie van het AEB-systeem is ontworpen om voetgangers te identificeren bij snelheden tot 60 km/u en het risico op een aanrijding te verkleinen.

* Het Autonomous Emergency Braking System (AEBS) is een assistentiesysteem en ontslaat de bestuurder niet van zijn/haar verantwoordelijkheid om het voertuig op elk moment op een veilige manier te besturen. De bestuurder moet nog altijd zijn/haar rijgedrag aanpassen aan zijn/haar persoonlijk rijvermogen, de wettelijke vereisten en de algemene weg- en verkeersomstandigheden. Het AEB-systeem is niet bedoeld om het voertuig zelfstandig te besturen. Gelieve de gebruikershandleiding te raadplegen indien u hier meer informatie over wenst.

Soepel comfort, wendbaar rijgedrag en optionele elektronische ophanging
Centraal in de aantrekkingskracht van de nieuwe Optima berline staan zijn rijcomfort, zijn stabiliteit bij hoge snelheden en zijn meeslepende rijgedrag. De ophanging van de Optima Sportswagon werd ontwikkeld om trillingen en schokken te isoleren op slechte wegdekken en tegelijk het rijgedrag te verbeteren.

De volledig onafhankelijke ophangingshardware van de Optima berline werd overgenomen voor de nieuwe Sportswagon. Toch werd de afstelling van de veren, schokdempers en uitlijning aangepast voor de nieuwe break om de andere gewichtsverdeling (iets meer gewicht op de achteras) en het zwaartepunt te compenseren.

In vergelijking met de vorige generatie van de Kia Optima hebben de ingenieurs van Kia de bevestigingspunten van het voorste en achterste subframe van de volledig onafhankelijke ophanging verder naar de buitenrand van het voertuig verplaatst, voor een soepeler rijcomfort op een oneffen wegdek. Twee bijkomende lagerschaalbevestigingen (vier in het totaal) verhogen de laterale stijfheid terwijl de robuustere wiellagers de wijzigingen aan de voorwielophanging compleet maken. Het resultaat is opmerkelijk: de Optima Sportswagon reageert sneller op stuurinput, heeft een hoge mate van tractie in bochten en rijdt stabieler op snelwegen en slechte wegen.

Achteraan kreeg de meerpuntsophanging van de Optima brede dubbele onderarmen met dikke, sterk absorberende lagerschalen. Ook de verbeterde stabiliteit en absorptie van schokken dragen bij tot het comfort en rijgedrag van de Optima.

De Optima Sportswagon is uitgerust met de elektrische stuurbekrachtiging van Kia die gemonteerd werd op het stuurhuis (R-MDPS). Dit systeem is standaard voorzien op Europese modellen met de 1,7-liter CRDi-motor en op GT-versies aangedreven door de nieuwe 2.0 T-GDI-motor. De nieuwe R-MDPS stuurbekrachtiging is rechtstreeks op het stuurhuis gemonteerd in plaats van op de stuurkolom. Dat zorgt voor een beter stuurgevoel en een snellere, meer lineaire respons op stuurinput, vooral rond het middelpunt. R-MDPS draagt bij tot het scherpe rijgedrag van de Sportswagon en geeft hem een plaats bij de meest wendbare auto's in het D-segment.
Klanten kunnen ook kiezen voor het optionele elektronisch gestuurde ophangingssysteem met interne kleppen (ECS) dat de rij- en stuurkwaliteiten beter afstemt op de smaak van Europese bestuurders. ECS gebruikt interne kleppen voor elk van de vier dempers, en is verbonden met een G-krachtsensor in de ECU en twee in de voorwielen ingebouwde G-krachtsensoren. Op basis van die sensoren detecteert ECS stuurinputs en de positie van het gaspedaal en bewaakt het de wegomstandigheden om de ophanging aan te passen aan een stuggere, sportievere rijstijl of meer comfort. De bestuurder kan kiezen uit twee modi: 'sport' en 'normal'. Het systeem zorgt sneller dan ooit voor de afzonderlijke demping van elk wiel. ECS zal vanaf de lancering beschikbaar zijn op modellen met de 1,7-liter CRDi-dieselmotor en wordt standaard gemonteerd op alle 2,0-liter T-GDI GT-modellen.

Keuze tussen benzine en diesel en tussen een handgeschakelde of automatische transmissie
Bij zijn lancering in Europa wordt de voorwielaangedreven Optima Sportswagon verkrijgbaar met een gamma Euro 6-compatibele benzine- en dieselmotoren. De Optima Sportswagon biedt de keuze tussen een 1,7-liter CRDi-dieselmotor en een 2,0-liter CVVL-benzinemotor terwijl de GT-modellen worden aangedreven door de nieuwe, ultrakrachtige, rechtstreeks ingespoten 2,0-liter turbobenzinemotor van Kia.

De 1,7-liter CRDi-motor, die werd opgewaardeerd voor gebruik in de Optima berline en nu ongewijzigd wordt overgenomen door de Sportswagon, zal het leeuwendeel van de Europese verkoop voor zijn rekening nemen. De motor plukt de vruchten van een reeks wijzigingen die het vermogen en koppel opdrijven en de emissies terugdringen. De opgewaardeerde 1,7-liter dieselmotor, die 141 pk en 340 Nm koppel levert, zal erg lage verbruiks- en CO2-cijfers laten optekenen wanneer hij later in 2016 wordt gehomologeerd.

De 1,7-liter CRDi-motor is verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of de nieuwe zeventrapstransmissie met dubbele koppeling van Kia, die het hogere koppel van de turbodieselmotor aankan en een sportievere rijervaring biedt met vloeiende en ogenblikkelijke schakelovergangen.

De Optima Sportswagon is ook verkrijgbaar met een 2,0-liter CVVL-motor (Continually Variable Valve Lift) met continu variabele kleppentiming waardoor het vermogen van 163 pk vlot vrijkomt en de motor snel op het gaspedaal reageert. De 2,0-liter CVVL-benzinemotor kan naar keuze worden gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zestrapsautomaat. De erg krachtige Optima Sportswagon GT wordt aangedreven door de nieuwe 2,0-liter T-GDI GT-benzinemotor van Kia, die zijn vermogen via een zestrapsautomaat overbrengt naar de wielen.

Kia Optima Sportswagon verkrijgbaar vanaf vierde kwartaal van 2016
De Optima Sportswagon wordt in het vierde kwartaal van 2016 verkrijgbaar bij Kia-verdelers in heel Europa en geniet de standaard Kia-waarborg van 7 jaar en 150.000 kilometer. De Optima Sportswagon voor de Europese markten zal van de band rollen in de Kia-fabriek van Hwasung (Korea).


DOWNLOAD DE NIEUWE KIA OPTIMA SPORTSWAGON TECHNISCHE SPECIFICATIES (EUROPA)

 

Publicatiedatum: 17/02/2016
Auteur: Kia Motors Belux

Kia maakt gebruik van cookies op haar website voor het beheer van webstatistieken, sociale media en ter verbetering van de gebruiksvriendelijkheid. Door onze website te bezoeken of door op "Sluiten" te klikken geeft u toestemming om cookies te gebruiken. Indien u meer informatie wenst over het gebruik van cookies, lees dan ons cookiebeleid.

Geen cookie modus | Meer lezen